Què és la còrnia?
La còrnia és la capa externa de l’ull que permet el pas de la llum des de l’exterior a l’interior de l’ull i protegeix a l’iris i el cristal·lí. Posseeix propietats òptiques i per a garantir la seva funció ha de ser transparent i mantenir una curvatura adequada. A més, la còrnia compleix funcions defensives protegint a l’ull de gèrmens, traumatismes i altres factors externs de risc.
Capes de la còrnia:
- Epiteli corneal: La funció de l’epiteli és protegir-la dels agents externs. Posseeix la propietat d’una ràpida cicatrització.
- Estrat de Bowman: És una superfície llisa, acel·lular i no regenerativa, situada entre l’epiteli i l’estroma. Ajuda al manteniment i protecció del plexe nerviós subepitelial.
- Estroma corneal: Ocupa un 90% del gruix de la còrnia. La formen fibres de col·lagen ordenades en làmines paral·leles a la superfície, ajudant així a la transparència òptica de la cornea
- Membrana de Descemet: És una membrana basal especialitzada a donar suport a l’endoteli corneal. Està formada per fibres de col·lagen i, a major edat, aquesta capa augmenta el seu gruix.
- Endoteli corneal: La seva funció és la de deshidratar la còrnia per a mantenir-la transparent. Amb l’edat hi ha una pèrdua progressiva d’aquestes cèl·lules.
Malalties de la còrnia:
- Ulls sec
- Queratocono
- Problemes en la superfície ocular: al·lèrgies, úlceres, erosions corneals, etc
- Queratitis infeccioses.
- Distròfies corneals.
- Pèrdua de cèl·lules endotelials.
- Malalties sistèmiques amb afectació corneal
Si vols demanar hora amb els nostres especialistes en còrnia, Dr Cardoner, Dr Spencer, Dra.Sassot i Dr. Salvador pot clicar a demanar cita online.