Què és el glaucoma?

El glaucoma és una malaltia del nervi òptic que cursa de manera crònica, progressiva i irreversible. Es caracteritza per una pèrdua del camp de visió perifèric però amb la conservació de la visió normal. Per tant, el pacient amb glaucoma no té cap símptoma de la malaltia fins arribar a fases molt avançades, quan el nervi òptic està ja atrofiat. La majoria de vegades la pressió intraocular elevada és la causa per la qual es desenvolupa aquesta malaltia.

El glaucoma suposa la primera causa de ceguesa a nivell mundial. Els grups de risc són:

  • Pressió ocular elevada
  • Edat: majors de 40 anys
  • Factors genètics: tenir antecedents de família amb glaucoma
  • Característiques oculars: miopia elevada i hipermetropia elevada
  • Antecedents de traumatismes ocular i intervencions oculars.
  • Certs grups ètnics: en les persones afroamericanes la incidència de glaucoma és més alta que a les persones de raça blanca, i la seva manifestació sol ser més precoç i agressiva.

Símptomes

El glaucoma d’angle obert primari (el més freqüent), és asimptomàtic fins estadis molt evolucionats, provocant una disminució concèntrica del camp de la visió, que no és detectada pels pacients fins que l’afectació ja és molt severa. A més, un cop danyat el nervi òptic, ja és molt difícil la restitució funcional del mateix, d’aquí la importància d’un diagnòstic precoç: visita a l’oftalmòleg per poder controlar la pressió ocular i l’estat ocular dels ulls. Per això, diem que el glaucoma és el “lladre silenciós de la visió”.

Causes

Hi ha molts factors que s’associen a glaucoma com són el sexe, l’edat, la raça, la miopia, i el component hereditari. A part dels esmentats, destaquem el més conegut que és la pressió intraocular.

Com es diagnostica?

Per diagnosticar un glaucoma hem de determinar una alteració en aquest nervi òptic i en la seva funció. Això s’aconsegueix amb proves com:

Campimetria Computeritzada Bilateral.
Tomografia de Coherència Òptica (OCT).
Pressió intraocular.
L’exploració del fons d’ull.
Paquimetria (mesura gruix corneal).

Com es tracta?

El tractament va dirigit a la disminució de la pressió que és el factor que podem modificar, però, dependrà del tipus de glaucoma i de l’estadi en el que es trobi.

  • Tractament mèdic: basat en administrar diàriament diferents col·liris hipotensors (gotes per baixar la pressió).
  • Tractaments làser:
    Iridotomia: mitjançant làser es poden prevenir certs glaucomes com els d’angle tancat aguts (pujada brusca i elevada de la pressió intraocular).
    Trabeculoplastia: també es poden realitzar tractaments làser per aconseguir un augment en el drenatge.
  • Tractament quirúrgic: quan els anteriors tractaments no són suficients per controlar l’afectació visual, disposem de múltiples intervencions quirúrgiques que poden aconseguir el control de la pressió intraocular.

Es pot prevenir?

Les persones amb més risc de patir glaucoma haurien de sotmetre’s a una avaluació oftalmològica per facilitar el diagnòstic precoç de la malaltia. Així mateix, si ja s’està diagnosticat de glaucoma és important complir amb les revisions i el tractament pautats per l’oftalmòleg i recomanar als familiars directes que passin una revisió oftalmològica.

Si vols demanar hora amb els nostres especialistes en glaucoma, Dra. Freixes , Dra. Sánchez Vela i Dr Molina, pot clicar a demanar cita online.