Tot i ser un òrgan molt petit en comparació amb altres com el cor o el cervell, importantíssims pel bon funcionament del nostre cos, l’ull és també un dels òrgans més importants del nostre organisme.

De fet, en els humans, el ulls són un dels òrgans que més s’han desenvolupat i per això, gran part de la informació del nostre entorn la percebem gràcies a la nostra visió.

A continuació, us expliquem algunes curiositats que pot ser que encara, no sapigueu.

  1. Els ulls tenen aproximadament 125 milions de bastons que ens ajuden a veure les formes i 7 milions de cons que diferencien els colors. Això fa que l’ull humà sigui capaç de distingir fins a 10 milions de colors. És clar que, després depèn del nostre cervell interpretar-los correctament.
  2. Malgrat l’anterior, al voltant d’1 de cada 30 persones és cega per al color (daltònica) i no és capaç de distingir els colors verd i vermell.
  3. Si els nostres ulls fossin una càmera digital, serien equivalents a una de 576 megapíxels. Molt superiors a qualsevol que s’hagi inventat fins ara.
  4. Els ulls parpellegen, de mitjana, 17 vegades per minut. El que equival a aproximadament 14.000 vegades al dia i 5,2 milions en un any. A causa d’aquesta rapidesa, ve l’expressió de “en un obrir i tancar d’ulls”
  5. No existeix el color negre absolut en l’iris de l’ull. El més proper és un marró-cafè molt fosc.
  6. Segons una teoria evolutiva, totes les persones amb els ulls blaus compartirien un únic avantpassat de fa més de 10.000 anys.
  7. Quan som petits, els nostres ulls (i el nostre cabell) són molt més clars. Això es deu a la melanina: les cèl·lules que la produeixen ho fan a un nivell molt baix de melanòcits. A partir dels 6 mesos començaran a enfosquir-se.
  8. Els nounats no són capaços de produir llàgrimes. Per molt que es digui que “ploren” no ho fan segregant aquest líquid fins a les 4-13 setmanes.
  9. Els ulls, a diferència de nas i orelles, gairebé no creixen des del naixement.
  10. La mida de l’ull de l’home és superior al mig mil·límetre de la dona.
  11. Encara que soni atòpic, estadísticament, les dones són més propenses a desenvolupar miopia i els homes, daltonisme.
  12. La diabetis tipus 2, majoritàriament de casos, només es pot detectar a través dels ulls, ja que a la resta del cos és asimptomàtica.
  13. Hi ha persones que neixen amb els ulls de diferent color, a això se li coneix com heterocromía, només es dóna en 3 milions de persones al món.
  14. El nadó neix amb visió borrosa i a molt curta distància perquè el sentit la seva visió està perfectament en sintonia amb la seva necessitat de veure a les persones importants per a ell i aïllar de la resta de coses.
  15. Moltes malalties visuals poden desenvolupar-se abans que el nadó compleixi 18 mesos, de manera que cal estar atents i davant de qualsevol símptoma acudir al especialista.