Arriba l’estiu i sabem que hem de posar-nos una gorra o barret per sortir al carrer, crema solar si anem a la platja o de la piscina i beure molta aigua, però … Què passa amb els nostres ulls?

Sota el sol:

Estiu és l’època en què el sol està més a prop de la Terra, per tant, augmenta l’índex de raigs UV. Aquest fet, si no prenem les precaucions adequades, pot generar-nos problemes.

  • Queratitis actínica: apareix després d’una exposició prolongada al sol, i raigs ultraviolats en general, sense protecció. Els símptomes solen ser dolor, llagrimeig, ull vermell o fins i tot intolerància a la llum (fotofòbia).
  • Degeneracions conjuntivals: La més coneguda i freqüent és el pterigi. Aquest consisteix en un creixement anormal de la conjuntiva que es produeix després d’una exposició prolongada al sol, pols i quan hi ha sequedat. Els pacients poden observar una taca blanca o de color carn.
    El pterigi sol ser indolor però a mesura que es vagi fent gran, pot ocasionar molèsties com ara sensació de cos estrany o ull sec. Si no es controla, pot arribar a originar problemes importants com astigmatisme.

  • Altres conseqüències: tot i que amb molta menor freqüència, la sobre exposició als raigs UV poden produir afectacions a la retina o accelerar el procés de cataractes.

Per tot això, és important la utilització d’ulleres de sol amb filtre homologat.

 

Piscines i platges:

La presència de clor en les piscines és imprescindible per garantir la salubritat de l’aigua i lluitar contra bacteris que hi pugui haver. No obstant això, aquest element no beneficia la nostra salut ocular. El clor, pot produir irritació i els seus símptomes se solen donar mitja hora després del bany. A més, l’excés de clor (o fins i tot, banyar-se en aigües insuficientment tractades i preparades), multiplica el risc de patir conjuntivitis. Al seu torn, la sal de l’aigua del mar, també pot provocar irritació si obrim els ulls sota l’aigua.

Precaucions que hem de tenir en compte en aquest escenari:

  • No compartir tovalloles o ulleres (ja siguin de sol o de busseig) que puguin estar en contacte amb els ulls.
  • És convenient no anar amb maquillatge.
  • No banyar-se ni prendre el sol amb lents de contacte
  • Fer servir ulleres de busseig o no obrir els ulls sota l’aigua 

Aires condicionats: 

Amb temperatures elevades, és un plaer arribar a algun lloc on tinguin l’aire condicionat. Així i tot, aquest també pot originar-nos problemes com, la sequedat ocular.

  • Ser cautelosos amb la temperatura i no baixar-la en excés (entre 21 i 26 graus).
  • No abusar del seu ús
  • Utilitzar llàgrimes artificials (si pot ser sense conservants) per contrarestar la sequedat produïda per l’aire condicionat.